Goede Doelen

Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting en Special Sports Event

Special Sports Event

Sporten en bewegen is voor mensen met een beperkingen vaak geen vanzelfsprekendheid. Terwijl dit juist voor deze doelgroep erg belangrijk is. Naast het lichamelijke aspect draagt het ook vooral bij o.a. de zelfredzaamheid en het verbrede van de sociale omgeving. Helaas weet men vaak niet wat de mogelijkheden zijn.

Het Special Sports Event wordt elke 2 jaar georganiseerd in de gemeente Overbetuwe en zal weer in september 2021 plaatsvinden. Tijdens dit evenement kunnen mensen van alle leeftijden met een beperking, zowel lichamelijk als geestelijk, kosteloos kennis maken met bewegen, sporten en de sportverenigingen uit de gemeente. In nauwe samenwerking met sportverenigingen worden er diverse sporten aangeboden, activiteiten georganiseerd en zijn er informatie stands rondom diverse aansluitende thema’s. Met als doel mensen met een beperking kennis te laten maken met de lokale mogelijkheden en structureel aan het sporten en bewegen te krijgen.

Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting

Cystic Fibrosis (CF), ook wel taaislijmziekte genoemd,  is een erfelijke en ongeneeslijke ziekte. Als je CF hebt dan is het slijm door het hele lichaam heen te taai. Hierdoor werken diverse organen zoals de longen, alvleesklier en voortplantingsorganen niet goed en wordt de functie van deze organen steeds slechter.

CF wordt veroorzaakt door een foutje in het erfelijk materiaal, het CF-gen. Als je van beide ouders zo’n fout erft, dan heb je CF. Als je één fout CF-gen hebt, dan ben je drager. Door deze fout is de water-en-zout balans bij mensen met CF niet meer goed. Mensen met CF kunnen daarom ook klachten in het hele lijf hebben. Veelvoorkomende symptomen zijn luchtwegklachten zoals veel hoesten, slijm ophoesten, infecties van de luchtwegen, een groeiachterstand, verminderde vruchtbaarheid en buikpijn.

CF is helaas nog steeds een ongeneeslijke ziekte. Ongeveer 1500 mensen in Nederland hebben CF en er worden zo’n 25 kinderen per jaar geboren met deze ziekte. Naar schatting is 1 op de 30 Nederlanders drager van een foutje in het CF-gen. CF is niet besmettelijk.  

Er zijn veel medicijnen om de klachten te bestrijden, maar de levensverwachting is ongeveer 45-50 jaar voor mensen met CF in Nederland en omliggende landen. Deze cijfers geven aan dat de helft van de mensen ouder wordt dan 45-50. Het is niet mogelijk om op basis van deze cijfers iets te zeggen over de overlevingskansen van één persoon. De baby’s met CF die nu worden geboren, hebben bijvoorbeeld een heel ander vooruitzicht dan de mensen die twintig jaar geleden werden geboren.

Logo CF stichting

De NCFS zet zich steeds in voor een langer en beter leven van mensen met CF. Dit doen we door samen te werken met diverse partijen en door al onze kennis in te zetten. De Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting (NCFS) financiert baanbrekend onderzoek naar nieuwe medicatie met als doel dat binnen vijf jaar voor iedereen met CF een medicijn op maat beschikbaar is. Voor wetenschappelijk onderzoek is veel geld nodig. Met wetenschappers en jouw steun boeken we vooruitgang.

We dragen zorg voor mensen met CF door bijvoorbeeld belangenbehartiging en coaching. We halen jaarlijks, met hulp van vrijwilligers, veel geld op waarvan de helft aan onderzoek wordt besteed. Ons eigen onderzoeksprogramma HIT CF 2.0 hebben we samen met mensen met CF, behandelaars en onderzoekers vormgegeven. Daarnaast verbeteren we de zorg en behandeling van mensen met CF en het onderzoek naar CF door het beheren van de Nederlandse CF Registratie.

De NCFS draagt haar visie ook extern uit door het aansporen van de overheid, Zorginstituut Nederland, zorgverzekeraars en de farmaceutische industrie. Internationaal werken we samen met andere patiëntenorganisaties om wereldwijd de CF-zorg te verbeteren en CF-onderzoek te bevorderen.